Sparkday #53: AI, ChatGPT en autonome AI-agents

Eens in de twee maanden plannen wij ons team een dag vrij voor de Sparkday - een vrijdag die geheel in het teken staat van innovatie. Het zal niemand verbazen dat de Sparkdays tegenwoordig voornamelijk gericht zijn op de mogelijkheden van AI.
Tijdens de meest recente Sparkday zijn we begonnen met een gezamenlijke aftrap, waarin iedere collega zijn plan voor die dag presenteerde aan het team. Daarna ging ieder voor zich aan de slag met een eigen onderzoek, aansluitend bij zijn eigen discipline.
Waar je dan zoal aan moet denken qua onderwerpen? Sander bijvoorbeeld ging aan de slag met een AI agent van Claude om front-end componenten te ontwerpen en programmeren, die voldoen aan de kaders van onze library, Moose richtlijnen en natuurlijk de nieuwe European Accessibility Act. Sander ontdekte dat je op deze manier vele malen sneller kunt werken omdat je de componenten alleen nog maar naar wens hoeft te tweaken. Voorwaarde hierbij is wel dat je nog veel tijd moet steken in het formuleren van de prompt. Al met al veelbelovend voor de toekomst!
Onze UX’er Laurens vroeg Chat GPT om hem te helpen richtlijnen op te stellen voor het ontwerpen van AI-functionaliteiten met een hoge gebruiksvriendelijkheid. Dit leverde nuttige inzichten op voor het design team, bijvoorbeeld met betrekking tot de manier van invoeren van tekst, stemkeuze van de AI bij voice, ‘wegwijzers’ voor de gebruiker, etcetera. Laurens heeft dit meteen uitgeprobeerd door de richtlijnen toe te passen op een AI-feature voor een van onze klanten. Zo zagen wij hoe je met kleine details de gebruikerservaring flink positief kunt beïnvloeden.
Justin heeft zich verdiept in de mogelijkheden van GitLab Duo Workflow, een volledig autonome AI agent. Een groot voordeel van deze tool is dat hij het gehele proces van softwareontwikkeling beslaat én de context en historie van je projecten kent. Zo voert hij code review uit, waarbij hij direct verbetersuggesties doet, signaleert hij kwetsbaarheden, komt hij proactief met suggesties voor refactoring (het opschonen van de code), en kijkt bij fixes of die ook op andere projecten nodig zijn. Dit biedt mogelijkheden, zowel in het waarborgen van de kwaliteit van onze code als in efficientie!
Natuurlijk sloten we de dag af met een borrel tijdens de show & tell, waarbij elke collega zijn bevindingen met het team deelde en konden we geïnspireerd het weekend in.