Sparkday #48: Chat GPT en kunstmatige intelligentie inzetten in de praktijk
Een van de punten die Moose zo aantrekkelijk maken als werkgever is de ruimte die de collega's krijgen voor ontwikkeling en innovatie. Zo werken we gedurende het jaar ieder aan ons eigen ambitieplan en is er elke maand een Sparkday.
De Sparkday is een dag waarop we met het hele team samenwerken om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van nieuwe technologieën. Voor de developers een mooie gelegenheid om even los te komen uit hun code en tegelijkertijd hun kennis up-to-date te houden, zodat we ook in de (nabije) toekomst voorop blijven lopen. Ook de minder technisch onderlegde collega’s hebben tijdens deze dagen een belangrijke rol, door mee te denken over mogelijke toepassingen voor onze klanten.
Unleashing the power of A.I.
Tijdens de meest recente Sparkday hebben we – net als eerdere Sparkdays – gekeken naar de mogelijkheden van Artificial Intelligence. Momenteel is Chat GPT een hot topic. Studenten besteden het schrijven van volledige werkstukken en boekverslagen uit aan deze technologie. In de media wordt volop gediscussieerd over mogelijke nadelen en risico’s. Maar wat voor kansen biedt Chat GPT ons voor de producten die wij ontwikkelen? Hoe goed is de output die je terugkrijgt van de chatbot nu eigenlijk? En wat voor alternatieven zijn er beschikbaar? Wij hebben onze Sparkday in april eraan gewijd.
Vanwege wat vrije dagen en vakanties van collega’s hadden we deze maand wat afwezigen. Ondanks dat ging de Sparkday toch door, want als je wacht tot het hele team compleet is, komt er nooit wat van terecht. Doordat we met een wat kleiner team waren, werden we gedwongen het project goed af te bakenen. Het idee ontstond om te onderzoeken in hoeverre de kunstmatige intelligentie kon helpen teksten te genereren voor op de website van onze klant Doets Reizen, met name in de zogenaamde ‘mijn-omgeving’, het gedeelte van de applicatie waar klanten alle informatie en communicatie met betrekking tot hun reis kunnen vinden, van de offerte tot en met hun volledig dag-tot-dag programma gedurende hun reis.
Hoe kunnen we AI inzetten voor onze klanten?
We begonnen de dag met een brainstorm - met de beroemde post-its natuurlijk. Deze werden vervolgens geordend per onderwerp op het whiteboard, waarna we de meest kansrijke ideeën selecteerden om mee aan de slag te gaan. We deelden ons op in groepjes en begonnen met het onderzoeken van de mogelijkheden en betrouwbaarheid van de zogenaamde ‘prompts‘, de vraag of opdracht die je de AI geeft. We keken daarbij ook naar het effect van verschillende instellingen, zoals bijvoorbeeld de ‘temperature’ of de gewenste lengte van de output. Al snel ontdekten we dat de chatbot regelmatig bluft; de antwoorden over wat er in Alkmaar te doen is leken in eerste instantie zeer overtuigend, maar bij nader inzien bleek hij namen te geven van restaurants en andere locaties die niet bestaan - inclusief postcodes en adressen die nèt niet kloppen. Gevaarlijk dus, om als reisbureau te gebruiken voor bestemmingen die je niet op je duimpje kent.
Het gebruik van Midjourney om creatieve visuals te genereren
Gezien de hoge nieuwswaarde in de media, wilde onze klant Doets Reizen graag een goede 1 april inhaker creëren via AI. We kunnen het immers uitwerken middels photoshop, maar hoe leuk is het als je een nieuwe techniek direct kan toepassen? Zo had Doets Reizen de inhaker bedacht waarbij het sinds dit voorjaar verplicht is om alle platte daken te voorzien van tulpen met als doel de stad meer kleur te geven. Wij hebben deze inhaker vervolgens via een programma genaamd Midjourney tot leven gebracht. Waar wij voorheen lang bezig waren met het zoeken van de juiste fotografie, om dit vervolgens te bewerken, hebben wij nu middels de juiste termen een aantal ontzettend passende visuals weten te genereren. Gaaf toch?!
Verwend door onze keukenprinses
Moose zou Moose niet zijn als er op de Sparkday geen lekkere lunch werd geserveerd. Collega Bas deed zijn ding in de keuken en trakteerde ons op overheerlijke cheeseburgers. Genieten! Tijdens de lunch ontstonden er boeiende gesprekken over de werking van Chat GPT: In hoeverre is de kwaliteit van de output afhankelijk van de hoeveelheid in de betreffende taal beschikbare bronnen en data? Of kan de bot alle data weergeven in elke willekeurige taal?
Een succesvolle spark-day
In de middag hadden de developers al een versie van Chat GPT werkend op onze interne testomgeving van de applicatie van Doets Reizen en konden we gaan testen met input vanuit het CMS van de klant. Hoe mooi zou het zijn als de medewerkers van Doets Reizen veel minder tijd kwijt zouden zijn aan het schrijven van reisprogramma’s bijvoorbeeld? Inmiddels wisten we steeds betere prompts te formuleren, waardoor de output nog zeer weinig fouten bevatte.
Het is supergaaf om te zien waartoe AI op dit moment al in staat is. Oke, de output is nog niet 100% betrouwbaar, maar we verwachten dat de technologieën binnen afzienbare tijd geoptimaliseerd zullen worden. Verder hebben we ook ontdekt dat er verschillende alternatieve platforms bestaan waarbij de beste optie afhankelijk is van het doel waarvoor je het gebruikt. Wij verwachten in de toekomst meer te gaan doen met de mogelijkheden van Chat GPT. Voor Doets Reizen zou dat wellicht een op de mijn-omgeving gegenereerd reisverslag kunnen zijn, waardoor je na thuiskomst in no-time je vakantiefotoboek kunt bestellen - wie weet!