Hoe bepaal je of een Design Sprint voor jouw situatie geschikt is?
Het klinkt allemaal heel mooi: sluit een projectteam met slimme mensen voor een specifieke uitdaging een week lang op in een creatieve ruimte vol met post-its en na 5 dagen weten zij welke oplossingen wel (en niet) werken voor hun doelgroep. Vandaag de dag is het de ultieme methode om snel tot outside-the-box oplossingen en antwoorden te komen zonder een grote investering vooraf. En toch is een Design Sprint niet altijd de juiste oplossing om mee te starten. Daarom licht ik graag toe wat de voorwaarden en ingrediënten zijn om tot een werkbaar eindresultaat te komen, zodat jij zelf kunt bepalen of een Design Sprint de juiste oplossing voor jou is.
Een Design Sprint is de snelste methode om oplossingen te vinden voor complexe problemen en grove ideeën om een digitaal product in rap tempo om te zetten naar een werkend prototype. Je werkt in 4 of 5 dagen naar één of meerdere oplossingen toe, direct getest bij échte gebruikers. Dit stelt jou in staat om jouw aannames direct te testen bij de doelgroep van jouw product en het risico op verspilling van tijd en budget aanzienlijk te minimaliseren.
Wanneer start je met een Design Sprint?
In een eerder artikel heb ik beschreven in welke scenario’s een Design Sprint van pas komt. Doorgaans begin je met een Design Sprint als je zweeft tussen ‘ik heb geen idee wat de juiste oplossing is voor mijn probleem of idee’ en ‘ik weet exact wat we gaan ontwikkelen’. In het eerste geval erken jij dat je niet weet waar jouw doelgroep op zit te wachten. Het enige wat je weet is dat zij bepaalde uitdagingen of pijnpunten ervaren waar nog geen duidelijke oplossing voor is. Om te bepalen of een Design Sprint geschikt is voor jouw situatie adviseer ik altijd jezelf de volgende 3 vragen te stellen:
1. Hoeveel weet ik over het probleem?
Wij mensen zijn in zekere zin helemaal niet gemaakt om ‘niet te weten’. In het alledaagse, praktische leven en deze snel veranderende wereld is het handig om vragen snel te beantwoorden. Deze neiging hebben we ook als het gaat om grotere vragen waar niet altijd een eenduidig antwoord op is. Omdat we zo gewend zijn aan het snel zoeken en vinden van antwoorden, denken we al snel te weten wat het probleem is en is het verleidelijk om direct te denken in oplossingen. Terwijl te snel beginnen aan een oplossing vaak veel tijd- en budgetverspilling oplevert.
Ik adviseer je daarom te starten met het omarmen van het probleem dat je gaat oplossen met jouw digitale oplossing of dienst. Besteed jouw energie aan het vinden van genoeg bewijs dat jouw doelgroep daadwerkelijk een “groot genoeg” probleem heeft. Zij hebben namelijk specifieke behoeften en willen een bepaalde handeling of taak kunnen uitvoeren om deze behoeften te vervullen. Onderzoek hoe ze deze handelingen op dit moment uitvoeren. Wat zijn hun pijnpunten en welke problemen ervaren zijn precies? Welke doelgroep ervaart dit probleem? En waar en in welke situatie? Kan jouw product of dienst daar een oplossing voor bieden of overweegt jouw doelgroep een andere oplossing?
Wanneer je erkent dat je onwetend bent, start dan eerst met jouw onderzoek. Ofwel: heb aannames en durf die aannames te onderzoeken. Zolang je nieuwsgierig bent naar het verhaal, de ervaringen, behoeften en pijnpunten van jouw doelgroep, kom je achter informatie die je niet had verwacht en kun je pas echt tot een doorbraak komen. Dit schept ruimte voor outside-the-box oplossingen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een Research Sprint, zodat je met de juiste kennis kunt starten met een Design Sprint.
2. Hoeveel weet ik over de oplossing?
Eén van de grootste valkuilen van ons als mensen is dat we te snel verliefd worden op onze eigen oplossing. Je bent super enthousiast over jouw idee en vervolgens ontvang je ook nog eens enthousiaste reacties van vrienden en familie. Je bent inmiddels zo zeker dat jouw product succesvol gaat worden, dat je bijna niet meer te overtuigen bent van iets anders dan dat. In de psychologie noemen we dat ook wel confirmation bias: het oordeel dat we al gevormd hebben willen we zo graag bevestigd zien, dat we in een tunnelvisie belanden. En het bewijs dat op het tegendeel wijst willen we maar al te graag negeren.
Maar in de praktijk zien wij regelmatig dat de ideeën en oplossingen niet voldoende aansluiten op de vragen die hierboven zijn beschreven. Wanneer je bovenstaande vragen wél kunt beantwoorden en jij de problemen en behoeften van jouw doelgroep scherp hebt, is dat het perfecte startpunt voor een Design Sprint. Gedurende het Design Sprint proces ontstaan meerdere outside-the-box oplossingen die je van te voren zelden had kunnen bedenken.
Wanneer je jouw oplossing al volledig hebt uitgedacht of als de oplossing erg voor de hand ligt kun je beter direct starten met ontwikkelen. Wij adviseren onze klanten dan een Focus Sprint waarin we in 2 tot 5 dagen een gedetailleerd prototype uitwerken o.b.v. jouw idee. We testen dit vervolgens bij jouw doelgroep. Het verschil is dat je bij een Focus Sprint de focus legt op een specifieke oplossing die je van te voren al hebt uitgedacht.
3. Wat is de impact als mijn oplossing faalt?
Ruim 85% van alle digitale producten en diensten falen. Als laatst dien je daarom te bepalen hoeveel risico je wilt én kunt nemen. Dit is vaak afhankelijk van verschillende factoren. Als de impact laag is als jouw oplossing faalt, start dan geen Design Sprint. Er zijn veel andere methoden die je dan kunt toepassen. Een Design Sprint is bij uitstek geschikt wanneer de impact bij falen groot is. Een risico kan zijn dat je maanden de tijd nodig hebt en veel budget voor ontwikkeling en marketing vereist is om tot een werkende oplossing te komen. En dat er imagoschade aan je bedrijf kan ontstaan wanneer je oplossing faalt. Of je werkt aan een oplossing binnen de zorg waar de levens van patiënten in het geding zijn wanneer jouw oplossing faalt. In al deze gevallen wil je liever zo snel mogelijk een eerste versie van jouw product testen bij jouw doelgroep zodat je zo snel mogelijk jouw leerproces op gang kunt brengen. Met deze feedback neem je als het ware een kijkje in de toekomst. Onthoud dat wanneer de impact groot is wanneer jouw oplossing faalt, een 5-daagse Design Sprint je maanden aan ontwikkeltijd en budget kan besparen.
Meer weten?
Wil je meer weten over de inzet en voordelen van een Design Sprint voor jouw organisatie of bedrijf? Laat hier een bericht achter, dan nemen we contact met je op.