Zo maak jij jouw online gegevens veiliger
De bescherming van jouw online gegevens. Je hoort en leest er veel over. En dat is terecht. Je doet tegenwoordig bijna alles online. Zowel privé als zakelijk. Dat is heel handig, maar brengt ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Wist je dat je zelf de veiligheid van jouw gegevens eenvoudig kunt verbeteren? Justin geeft tips waarmee je direct aan de slag kunt. Vandaag: tweestapsverificatie.
Wat is tweestapsverificatie?
Justin: Tweestapsverificatie is een extra stap bij het inloggen in een online systemen. Naast het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord, is er nog een extra stap waarin jij moet aantonen dat jij bent wie jij beweert te zijn. Dit kan op verschillende manieren, zoals via een sms of een bevestiging via een app.
Waarom is tweestapsverificatie veiliger?
Bij tweestapsverificatie heb je een fysiek apparaat nodig om aan te tonen dat jij de gebruiker bent die jij beweert te zijn. Dit maakt jouw account een stuk veiliger. Mocht het namelijk zo zijn dat jouw gebruikersnaam en wachtwoord toch uitlekken of gehackt worden, dan heeft een online hacker nog steeds geen toegang tot jouw gegevens. En de kans dat die persoon naast jouw inloggegevens ook jouw telefoon, de inloggegevens van jouw telefoon en de inloggegevens van de app heeft is wel erg onwaarschijnlijk.
Wanneer gebruik je tweestapsverificatie?
De toepassing van tweestapsverificatie is zowel prive als zakelijk belangrijk. Eigenlijk geldt het voor alle systemen met informatie waarvan jij niet wilt dat die in handen komt van ‘vreemden’.
-
Zakelijk gebruik
Zakelijk kun je bijvoorbeeld denken aan de inlog van het Content Management Systeem (CMS) van jouw website. We zien dat die systemen vaak alleen nog ingericht zijn met gebruikersnaam en wachtwoord. Aangezien hier vrij essentiële informatie voor jouw business in staat, raad ik aan om het hier ook door te voeren. -
E-mailadres
Daarnaast is het aan te raden om een tweestapsverificatie toe te passen bij je e-mailadres. In jouw e-mail staat veel informatie over diensten die jij gebruikt. Ook komt de ‘wachtwoord vergeten’ e-mail binnen op je e-mailadres. Als een persoon dus ongewenst toegang heeft tot jouw e-mail, is dit een ingang tot veel meer diensten en gegevens. Hier lees je hoe je de twee staps verificatie kunt inschakelen voor in je Google-account of Microsoft-account.
Verschillende opties voor verificatie
Er worden verschillende opties aangeboden om jouw tweestapsverificatie in te schakelen. Veel voorkomende opties zijn verificatie via een app, usb-beveiligingssleutel/hardware sleutel of een sms. Let erop dat de verificatie via sms niet via een beveiligde verbinding verloopt. Dit zou in theorie dus onderschept kunnen worden. De kans dat dit gebeurt is klein, maar toch aanwezig. Dus als je kunt kiezen, kies dan liever voor een andere optie.
Als je de mogelijkheid hebt, gebruik het dan!
In de belangrijkste accounts, zoals die van je bank en van DigiD is de tweestapsverificatie al ingebouwd. Het is nog niet altijd verplicht. Bij DigiD heb je de keuze of je kiest voor inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord, of met een extra check. Houd je persoonsgegevens veilig en kies altijd voor die extra stap. Dat is wel zo veilig!
Meer tips?
Er zijn nog meer mogelijkheden om de veiligheid van jouw online gegevens te verbeteren, zoals de password manager. Houd onze website en social media in de gaten voor meer tips. Als je meer informatie wilt of vragen hebt over de bescherming van jouw online gegevens, neem dan contact met mij op.