Ontwikkel de juiste oplossing, drie tips!
Heb je net maanden flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuwe website of andere digitale oplossing, wordt het niet gebruikt. Zonde. Weg tijd, energie en geld. Dat kan anders! Ontdek hoe je digitale oplossingen maakt waar jouw doelgroep wél op zit te wachten. Drie tips!
**1. **Omarm het probleem, niet jouw oplossing
Als je een idee hebt voor de introductie van een nieuw product of dienst of het verbeteren van een bestaande, steek je vaak de meeste tijd en energie in de oplossing. Dat klinkt logisch. Dat is het niet. Het is de reden dat veel projecten falen. En niet omdat de oplossing niet gebouwd kan worden, maar omdat de oplossing geen oplossing biedt voor het daadwerkelijke probleem van de gebruiker. Het merendeel van de IT-projecten faalt omdat de digitale producten niet aansluiten op de behoeften en verwachtingen van de eindgebruiker. En dus niet gebruikt gaat worden. Zonde. Zonde van je budget, tijd en vooral van je energie. Begin bij het klantprobleem, dat is het startpunt van succes. Een bewezen methode hiervoor is de Design Sprint
**2. **Het kantoor uit, duik in de wereld van de klant
Laat je aannames los! Vergeet ‘ik weet wel wat mijn klant wil’. Kom uit het kantoor en duik écht in de wereld van de klant. Ga met hen in gesprek, observeer wat zij doen en achterhaal hoe ze nu te werk gaan en waar ze tegenaan lopen. Stap daadwerkelijk in de wereld van jouw klant, en jij krijgt gouden inzichten. Hiervoor hoef je geen groots onderzoek op te tuigen. Start gewoon eens met een kop koffie.
Stel je ontdekt dat jouw klant zijn behoeften goed kan vervullen met het digitale platform dat je nu aanbiedt. Dan is het doodzonde, en zelfs risicovol, om dat platform te veranderen. Wanneer echter blijkt dat de behoeften van jouw klant niet worden vervuld, liggen er kansen! Door de obstakels of problemen waar jouw klant tegenaan loopt in kaart te brengen, ontstaat er ruimte voor het bedenken van nieuwe klantgerichte oplossingen, oftewel: innovatie!
3. **Start met een prototype **
Als je weet waar jouw klant echt op zit te wachten, dan is het tijd om je op de oplossing te richten. Maar let op! Ontwikkel niet direct een duur ingewikkeld platform of applicatie. Begin klein, eenvoudig en test.
Start met een prototype, een vereenvoudigde versie(s) van jouw idee. Hiermee kun je in een vroeg stadium, en zonder grote investering, feedback verzamelen van klanten op jouw productidee. Met een prototype kunnen jouw klant (en interne stakeholders) het nieuwe product ook echt zien, voelen en ervaren. Zo kun jij testen of jouw idee ook echt aansluit bij de behoeften van je klant of dat er nog aanpassingen nodig zijn. En weet je of het de moeite waard is om verder te investeren en ontwikkelen.
Kortom, durf voldoende tijd en aandacht te steken in de fase vóór de daadwerkelijke ontwikkeling. Dat kost in die fase wat meer tijd, maar levert je overall alleen maar winst op.