Design Thinking: de sleutel tot innovatie
Producten en diensten ontstaan vaak vanuit een idee of aanname. Wie design thinking toepast, gaat uit van de behoeften en wensen van klanten en gebruikt deze inzichten als startpunt om na te denken over oplossingen waar de klant écht op zit te wachten.
Veel organisaties brengen een product of dienst op de markt. Vervolgens gaan ze hun klanten verleiden om deze producten of diensten te gebruiken. Zo niet, dan gaat er extra budget naar de marketingafdeling om deze producten en diensten op een slimme manier te verkopen. Herkenbaar?
Design thinking als proces
Ook wij ervaren het regelmatig, organisaties die – in hun ogen – een goed idee hebben en dit graag in samenwerking met ons willen ontwerpen en bouwen. Wanneer wij doorvragen, komen wij meestal tot het inzicht dat het idee ontstaan is op basis van aannames. Doordat wij de methodiek design thinking omarmen, werken wij volledig anders. We gaan eerst de wereld van onze opdrachtgever bekijken door de ogen van hun klanten, zodat we hun klanten beter leren kennen en de behoeften van hun klanten leren begrijpen. Dit is voor ons het startpunt om samen met onze opdrachtgever geweldige oplossingen te bedenken waarvan we met zekerheid kunnen zeggen dat hun klanten daar écht op zitten te wachten.
Wat is design thinking?
Design thinking is geen product, maar een methode, een manier van denken en werken om op een praktische en creatieve manier problemen op te lossen of nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Via de design thinking methodiek kijk je naar de behoeften en wensen van jouw doelgroep en gebruik je die inzichten om na te denken over mogelijke oplossingen. Het is één van de invloedrijke denkwijzen van dit moment.
Design thinking gaat altijd uit van de mens ... jouw doelgroep
En nee, het is niet de zoveelste tijdelijke trend
Wij merken dat veel mensen bij 'design' thinking vooral denken aan designers en tot in detail uitgewerkte designs of producten. En dat het de zoveelste trend is die wel weer zal overwaaien. In de concrete beschrijving wordt er vooral gesproken over de verschillende fases die worden doorlopen. Van het observeren van gebruikers tot aan korte iteraties met multidisciplinaire teams om prototypes te ontwikkelen en deze te valideren bij echte eindgebruikers. Maar design thinking is meer dan een methodiek, het is een cultuurverandering, een bedrijfsmentaliteit. Een manier om als bedrijf vooruit te komen.
De sleutel tot innovatie
De huidige, snel veranderende economie verlangt van bedrijven dat zij nog meer bedrijfswaarde bieden. Dit vereist dat bedrijven hun businessmodellen moeten blijven bijstellen om zo aan de verwachtingen van hun klanten te kunnen blijven voldoen. Design thinking helpt bedrijven om innovatie op een creatieve manier vorm te geven. Innovatie gaat over nieuwe oplossingen en ideeën. Oftewel: unieke waarde creëren. Die waarde zit niet zozeer in de technologie, het product of dienst, maar in de ervaring van de klant / eindgebruiker.
Organisaties die design thinking eigen weten te maken als onderdeel van hun bedrijfsmentaliteit, zijn wendbaarder en kunnen zich sneller aanpassen waardoor ze makkelijker kunnen innoveren ten opzichte van hun concurrenten. Bekende bedrijven die continu innoveren en de design thinking methodiek en denkwijze omarmen zijn: Uber, PWC, YouTube, Albert Heijn, ING, ABN AMRO, Spotify en Netflix.
Kan iedere organisatie design thinking toepassen?
Design thinking kan voor iedere organisatie veel opleveren. Maar belangrijk is dat deze methodiek en denkwijze niet in beton gegoten hoeft te zijn. Of u nu actief bent in het onderwijs, de gezondheidszorg, financiële dienstverlening of andere sectoren zoals de retail, bekijk te allen tijde hoe design thinking uw organisatie kan helpen met innovatie.
Mocht u vragen hebben of opweg geholpen willen worden, kunt u te allen tijde contact met ons opnemen door gebruik te maken van ons contactformulier of telefonisch via 072-2201670.